دانلود پژوهش رشته معماری

مقایسه تطبیقی مسجد کبود و مسجد شیخ لطف الله

 
 
 
*** این پژوهش با بیش از 100 منبع و در قالب 60 صفحه ورد بصورت جامع و کامل و برای اولین بار در اینترنت ارائه شده است.
 
 
چکیده 
تداوم در نقوش معماری ایرانی یک روند چند هزار ساله داشت که در هر دوره بر طبق مذهب و دین و نوع مصالح ساختمان دچار تحولاتی می شد. ولی در کل نمادهای کهن باستان و باستانی ایرانی تکرار می شد.با ظهور مکتب تیموری و گسترش کاشی کاری در معماری این روند در دوره صفوی به نقطه اوج خود رسید. ولی دوره صفوی هم مثل سایر دوران ایران در زمینه هنر و معماری در ادامه دوران قبل از خود بود. که در این بین معماری دوره قره قویونلو (مکتب آذری) در زمینه تزیینات بیشترین تاثیر را در معماری صفوی گذاشت. در این بین شباهت های بسیاری در کاشی کاری های مسجد کبود و مسجد شیخ لطف الله می توان شاهد بود.
مسجد شیخ لطف الله به عنوان گنجینه ای از تزیینات معماری در زمینه های مختلف تزیینی خط، نقوش گیاهی و هندسی و همچنین قاب بندی که در نقوش صورت می گرفت تحت تاثیر مسجد کبود بوده است. با توجه به ریشه آذربایجانی خاندان صفوی می توان گفت همانطور که قدرت گیری خاندان صفوی از آذربایجان شروع و در اصفهان به اوج رسید. در زمینه معماری نیز مکتب آذری (مسجد کبود) را در اصفهان در قالب شیخ لطف الله به اوج رساندند.
 
با توجه به تداوم نقوش در تزیینات معماری لزوم توجه به تزیینات معماری در دوره قره قویونلو به عنوان یک پل ارتباطی بین معماری تیموری و معماری صفوی مهم به نظر می رسد که همیشه نادیده گرفته می شود. عناصر و نقش مایه های تزیینی بدیع و غنی مسجدکبود و مسجد شیخ لطف الله عاملی گردیده که هریک از این بناها در زمان خویش به شاهکار هنری دوره تاریخی خود مبدل شوند. به همین جهت توجه و مطالعه ی بصری نقوش این دو مکان که براساس هندسه و تناسبات طراحی شده این امکان را می دهد. با بررسی و بهره گرفتن از نقوش آثاری را خلق نمود که دارای ویژگی های سنتی و مذهبی باشد. با پدید آوردن چنین آثاری می توان بیشترین ارتباط را با مردم برقرار کرد که در برگیرنده صنایع هنری و دوران اسلامی ایران باشد.
 
 
هدف از این پایان نامه مقایسه تطبیقی نقوش گردنه مسجد کبود تبریز و مسجد شیخ لطف الله اصفهان می باشد.
 
 
 
کلید واژه:
مقایسه تطبیقی
نقوش مسجد کبود تبریز
نقوش مسجد شیخ الله اصفهان
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
فهرست مطالب
چکیده
فهرست مطالب
 
 مقایسه تطبیقی مسجد کبود و مسجد شیخ لطف الله 
4-1 مقایسه تطبیقی نقوش مسجد کبود تبریز و شیخ لطف الله اصفهان.
4-2 مقایسه تطبیقی طراحی و مصالح.
4-2-1 کاشی کاری
4-2-2 خط و خوشنویسی.
4-2-3 آجر
4-2-4 سنگ.
4-2-5 معماری و پلان.
4-3 شباهت ها و تقاوت های نقوش. 
4-3-1 اسلیمی دهن اژدری.
4-3-2 اسلیمی ماری
4-3-3 اسلیمی برگی.
4-3-4 اسلیمی خرطومی
4-3-5 چنگ یا پیچک.
4-3-6 یایه اسلیمی و سراسلیمی.
4-3-7 برگ.
4-3-8  برگ مو
4-3-9 غنچه.
4-3-10 گل های گرد.1
4-3-11 گلبرگ.
4-3-12 گل های شاه عباسی.
4-3-13 گل های خاص مسجد کبود .
4-3-14 ترنج.
4-3-15 قاب
4-3-16 حاشیه
4-3-17 گره چینی. 
نتیجه گیری و پیشنهادات
 
منابع